DatumPlaatsGroepenBeschrijving
Folkbal
20/04
8000 Brugge21:00 Novar
Vier van de beste muzikanten uit Europa zetten zich samen voor dit geweldige project: Jeroen Geerinck (oa Snaarmaarwaar), Aurélien Claranbaux (oa Zef), Thierry Nouat (oa Les Booz’s Brothers) en Toon Van Mierlo (oa Naragonia). Om duimen en vingers van af te likken!

Folkbal
20/04
Parochiaal Centrum Hofstade
Hofstade-Dorp 10
9308 Gijzegem
19:00 Dansinitiatie
21:00 Deya XL
Thomas en Steven leerden elkaar kennen op verschillende jams her en der in België. De muzikale klik was aanwezig en zo begon de samenwerking voor een nieuw duo. Hun muziek klinkt warm en toch fris, bescheiden maar toch swingend. In april 2017 verscheen de eerste CD van het duo! Op Soirée Bourree 2017-2018 speelden ze voor het eerst met z'n vieren, als Deya XL.


23:15 Les Bottines Artistiques
Les Bottines Artistiques is een duo bestaande uit Pavel Souvandjiev (viool) en Guus Herremans (Chromatisch bisonore accordeon). Beide hebben ze een klassieke scholing achter de rug, Pavel aan het Lemmens (Leuven) en Guus aan het Heilig Graf (Turnhout). Ze spelen deze avond een spetterend bal voor u! Ook zorgen zij deze avond voor een verrassing!

Gezinsbond Hofstade BALFOLKT Een dansinitiatie gevolgd door een avond heerlijk sociaal dansen op LIVE folkmuziek met DEYA en LES BOTTINES ARTISTIQUES
Folkbal & Jam
22/04
Au Chêne de Renipont
Chaussée de Rixensart 7
1380 Lasne
18:00 Monsieur FruitsIntieme folkbal in een nieuwe zaal in Rixensart / Lasne. Bedankt voor het lezen van de informatie op de website EleDanse, over drankjes, parkeren, reservatie etc.! Inkom: gratis voor stagiairs, en minimum 6€ voor niet-stagiairs. Vrienden muzikanten: Patrice zal blij zijn om na het bal met je mee te jammen!
Boombal
24/04
De Centrale
Ham 72
9000 Gent
20:30 Dansinitiatie
21:45 Novar
Vier van de beste muzikanten uit Europa zetten zich samen voor dit geweldige project: Jeroen Geerinck (oa Snaarmaarwaar), Aurélien Claranbaux (oa Zef), Thierry Nouat (oa Les Booz’s Brothers) en Toon Van Mierlo (oa Naragonia). Om duimen en vingers van af te likken!


00:00 Jam
Dit is geen echte groep, maar een verzameling van losse muzikanten die in groep bekende nummertjes spelen om op te dansen.

Folkbal
27/04
1570 Tollembeek19:00 DroneMatic
DroneMatic ontstond vanuit de passie voor bourdonmuziek bij Eric Mat en Pieter Lambrechts.Na een tijdje werd Patrick Nijs als gitarist aangetrokken en recent sloot Eddy Petersborg ook aan. De muzikanten zijn actief in andere pop-en folkgroepen, maar binnen DroneMatic kiezen ze resoluut voor West-Europese balmuziek met een hoog bourdongehalte.

Volkdansbal
28/04
Saviocentrum
Staionsstraat 275
1700 Dilbeek
Folkbal
28/04
brugge
astridlaan 86
8000 Brugge
19:30 Dansinitiatie
20:30 Gotzya
Een altviool en een accordeon ontmoetten elkaar al verschillende keren op jams, in gelegenheidsgroepen, … Het moest er dus wel van komen dat ze ooit als vast duo zouden beginnen. Wat begon met de vraag voor een last minute optreden, groeide uit tot een groep met een gevarieerd repertoire. Ze spelen gekende en minder gekende baldansen, zoals scottish, wals en jig, maar ze schuwen zeker niet polska, plinn of misirlou. De diatonische accordeon laat zich bespelen door Jeroen Laureyssens, terwijl de altviool door Anneleen Brabants in bedwang wordt gehouden (of niet).

Hiya! Op 28 April geven wij het 5de middelbaar (11de klas) een super fantastisch Dansfeest ten voordele van onze eindreis! Dat wilt dus zeggen dat je moet KOMEN De avond: We geven een folkbal en sluiten de avond af met een dub! Voor degene die niet kunnen folkdansen of bang zijn -- * Om 19u30 start de folkbal initiatie (zo ben je al helemaal opgewarmd) * Na de Initiatie komt de fantastische folkband Gotzya Dit wilt zeggen Dansen Springen samen op de prachtige muziek van het duo: de altviool en de accordeon * Na al dat gedans kan je snel iets drinken want dan moet je terug beginnen dansen want dan komt Sjamanic Soundsystem om jullie in een nog mooiere vibe te brengen, met Dub Komen is de boodschap! Tickets te verkrijgen bij loulou_p@hotmail.com of het onthaal van Steinerschool Brugge, voorverkoop €5, aan de deur €7.
Feest van de folk
28/04
8951 Dranouter23:45 Gooikestra
Gooikestra, een 20-koppige instant folkband die zijn wortels vindt in de Stage voor Traditionele Volksmuziek in Gooik. Vijf dagen lang leren enthousiaste muzikanten daar verschillende danstunes op het gehoor aan in de sessie samenspel balmuziek. Ze halen nu het repertoire dat werd aangeleerd door snarenmannen Allan Skrobe (Zweden) en Maarten Decombel uit de kast en trekken de wereld in, met als eerste halte het driekoningenbal. Op het menu: een vleugje Allan, een snuif Maarten, flarden Ushti Baba, een glimp Human Walking Bass, en vooral heel veel goesting en speelplezier. Poets alvast je schoenen om te swingen op de dansvloer!

Folkbal
29/04
Salle du Parvis
Avenue des Archiducs 68
1170 Watermaal-Bosvoorde
17:30 Duo Noordwest
Baleynbal
30/04
't Ey
Koutermolenstraat 6b
9111 Belsele
21:00 Elèves De Muziekacademie St-niklaas Samwd
Folkbal
30/04
Café 't Centrum
Boerenkrijglaan 24
2260 Westerlo
20:00 Het Brabants Volksorkest
De traditionele muziek is de levensdrug voor de muzikanten van het Brabants Volksorkest. Het Brabants Volksorkest, dat thans uit 6 muzikanten bestaat, is trouwens één van de vaandeldragers van de traditionele Brabantse folk. De interpretatie en uitvoeringstechniek van dit orkest sluiten immers zeer nauw aan bij de speelstijl van de vroegere Brabantse, Vlaamse én Waalse speelmanorkesten. De zes enthousiaste muzikanten zijn destijds gerekruteerd uit allerlei muziekmilieus, maar allen folk-minded. Op violen, fluiten, klarinet, sax, vlier, diatonisch accordeon, hakkebord, kleppers en klein slagwerk brengen de muzikanten traditionele dans- en serenademuziek. Occasioneel wordt er ook wel eens een lied gezongen of wordt er beroep gedaan op een gastmuzikant-doedelzakspeler of andere. De muzikanten spelen streekgebonden polka’s, mazurka’s, walsen, schottischen, redova’s, contradansen e.a., maar ook dansen als jigs, bourrées, andro’s e.a.

Folkbal met het Brabants Volksorkest vanaf 20.30 u. Inkom kinderen is 3 euro
Poelbal
01/05
De Centrale
Ham 72
9000 Gent
15:00 Dansinitiatie
16:00 Poelbal Orkest
17:30 Duo De Schepper/sanczuk
Poelbal o.l.v. Naomi Vercauteren, Birgit Bornauw, Jeroen Knapen, Jeroen Laureyssens en An-Sofie Noppe. Het Poelbal op 1 mei wordt stilaan een klassieker. Deze keer beginnen we er vroeg aan met de dansinitiatie om 15u en het bal om 16u, ideaal voor een gezellige (familie)uitstap op een vrije dinsdag namiddag! Onze leerlingen geven weer het beste van zichzelf en nadien speelt de toffe balgroep Duo De Schepper-Sanczuk. Ook dit jaar zal het weer doorgaan in De Centrale, Balfolkplaats bij uitstek in Gent. Niet te missen! Academie voor Muziek, Woord en Dans Gent - www.muziek-academie.be - https://www.facebook.com/Poelband-111854305527094/
Folkbal
04/05
Zagerijstraat 42
3600 Genk
20:00 Dansinitiatie
21:00 Samenspelklas
21:45 Ancolie
23:00 Duo Thézé
Jaarlijks folkbal van de folkafdeling van de Genkse Academie
Boombal intiem
05/05
Sint-Lievenscollege
Volmolenstraat
9000 Gent
20:00 Lir
21:15 Duo Claranbaux - Geerinck
Jeroen Geerinck: gitaar Aurélien Claranbaux: akkordeon


23:15 Trio Dhoore
Queimada
05/05
Maison du Peuple
Parvis de St-Gilles 37/39
1060 Sint-Gillis
21:30 A Contrabanda
La Lanterne
Feest van de folk
09/05
1755 Gooik
Folkbal
11/05
De Pit Diest
Veemarkt 11
3290 Diest
14:00 Dansinitiatie
16:30 Filenko
Nieuw trio met Philippe Vieslet, Jan Leeflang en Greet Wuyts


18:30 Trio 14
The three young musicians of Trio14 grew up together inside the band Arcamuse (created inside Eghezée academy). In January 2014, they decide to associate their 14 strings (violins and guitar) for a un folk ball chiselled and joyful, arranged with talent. Attentive to the pleasure of the dancers as much as the music lovers, they invite the public to boogie on a varied repertoire from France, Belgium and across the Channel. Trio14 is undoubtedly one of the best young folk ball groups in Wallonia at the moment!


20:00 Eric Thézé & Wouter Vandenabeele
22:00 Deux sans Frontières
Engels duo Mike en Mark, met Franse muziek


23:30 Lyradanz
70 snaren, geen balgen, en veel energie! Heb je ooit een mazurka gedanst ,gespeeld door een gebogen psalterium? Ben je ooit betrokken geraakt bij een harp die een bourrée speelde ? Neen ….. wij bieden u de mogelijkheid : LyraDanz. Harp , salterio en een gebogen luit , worden bijna nooit gebruikt in de bal folk genre ….en dit alles ondersteund met een gitaar . Een fris, sprankelend en innovatief project.

folkdansfestival
Folkbal
12/05
De Pit Diest
Veemarkt 11
3290 Diest
10:00 Dansinitiatie
16:30 En Cadencia
18:30 Vonkkayts
20:00 Snaarmaarwaar
Reeds 5 jaar timmeren de mannen van Snaarmaarwaar aan de weg. Met hun mix van eigen nummers en traditionele tunes spreken ze een erg breed publiek aan, van de folkies pur sang tot de liefhebbers van het stevigere werk. Stilaan krijgt de band ook weerklank uit de buitenlanden. Zo speelden ze afgelopen tijd op Nanjing Jazz and World Festival (China), Festival des Luthiers et Maîtres Sonneurs (F), Rudolstadt (D), Kaustinen Folkfestival (Fin), Kinnersley Festival (GB), Mandopolis (F), Viljandi Folkfestival (Est), Sunrise Celebration (GB),… Ook na de uitstekende ontvangst van hun debuutcd “Snaarmaarwaar” (2009) zijn ze blijven schaven aan hun unieke snarensound. Waar mandola en mandoline onstuimig over elkaar buitelen, houdt de gitaar het zootje moeiteloos in het gareel met strakke ritmes en diepdonkere grooves. Intussen is er hun tweede worp, “Phosphor Bronze” (2011). Nog steeds serveren deze heren een portie onversneden folk, recht in het gezicht, subtiel én spannend. Nog steeds zijn goeie melodieën de leidraad en fundament van hun groepsklank. Warm en sprankelend als Phosphor Bronze, het metaal waarvan de beste snaren gefabriceerd worden.


22:15 Deya
23:30 Ballsy Swing
Children of folk to their fingertips, the three young musicians of Ballsy Swing are a breath of fresh wind on pa's ball. They manage the challenge of revisiting the most common dances by affixing their touch with flawless technique, elaborate arrangements and a lot of mischief. They will close this festival and will hopefully give you a taste of the next one, for the quarter of century edition!

Folkdansfestival
Jam
16/05
2000 Antwerpen
NOCHE DE RUMBA RUSSIA
17/05
La Petite Fabrique
Rue du Moulin 16
7500 Tournai
20:30 o Les Sourds y dansent
22:00 Karl Hlamkin and Davay Zabuhaem Orchestra
avec Karl Hlamkin and Davay Zabuhaem Orchestra ET Les Sourds y dansent C’est une soirée inédite que vous propose L’Accordéon, Moi J’aime ! en partenariat avec Via Lactea et La Petite Fabrique. Au programme : 2 concerts pour le prix d’un ! Rendez-vous donc ce jeudi 17 mai à La Petite Fabrique (Rue du Moulin 16 - 7503 Froyennes) pour une ambiance de folie. Venez dès 19h pour savourer nos p’tits plats aux saveurs russes. Des musiciens extraordinaires seront au rendez-vous pour vous faire voyager. Dans un mélange savant de musique traditionnelle des pays de l'Est, de yiddish et de chanson française, les Sourds Y Dansent invitent votre joie de vivre à claper des pieds et à danser des mains. Ensuite viendra le tour de Karl Hlamkin and Davay Zabuhaem Orchestra. La musique de Karl Hlamkin est un mélange de russian latin, de ska, de jazz, de musique klezmer, de rumba, de cumbia russe, et des rythmes des Balkans. Un show à conseiller à tous ceux qui aiment danser ! Ça va chauffer ! Nous espérons vous voir nombreux le 17 mai pour une soirée inoubliable, La Noche De Rumba n’attend plus que vous. Plus d’infos sur le site de La Petite Fabrique PAF : 10€ préventes / 12€ sur place
Palletfolk
19/05
De Doolen, Engelsesteenweg 8 Doel
Engelsesteenweg 8
9130 Doel
14:00 Fanteyfare
15:30 Volksdansgroep Ossaart
17:00 Your Favorite House Garden Kitchen Orchestra
18:00 BlueMaxx
20:00 Brisk
22:00 Scotch
Op zaterdag 19 mei vindt de vijfde editie van Palletfolk plaats: een (h)eerlijk volksfestival in het hart van Doel voor het hele gezin. Op het programma: volksdans, kinderanimatie, een jeneverkot in het bos, kampvuur en een fantastische line-up.
Fest-noz
19/05
Espace Toots
rue Stuckens 125
1140 Evere
20:00 Claude Fagel
Duo Guillou/belliard
Duo Gauguin
Celtic Evening
20/05
De Griffel
Ouwegemsesteenweg 90
9750 Zingem
19:30 Lir
21:00 Lakshmi
Lakshmi neemt u mee met haar engelenstem. Met de harp weet ze ook telkens een gevoelige snaar te raken.


22:30 Dalliance
Elkaar leren kennen op Boombal…. al veel samen gejamd ... al af en toe eens gedanst .... en plots was er daar een hele andere uitdaging: Als folk-duo concerten en bals gaan spelen. Ze brengen folk uit alle kanten van Europa. Dit alles op een frisse en dynamische speelwijze.

Celtic evening met 3 groepen: 2 balfolk groepen, afgewisseld met een luisterconcert van harp muziek. Programma onderhevig aan wijzigingen Lir begint de avond met een bal op basis van Ierse en Bretoense muziek en af en toe eentje van eigen bodem. Lakshmi neemt u dan mee met haar engelenstem. Met de harp weet ze ook telkens een gevoelige snaar te raken. Genieten is de boodschap. Als derde groep ontvangen we Dalliance. Met accordeon en viool doen zij onze benen bewegen zoals alleen de besten dat kunnen. Zij hebben ook een cd uit die ter plaatste te koop is. Daarna is er nog tijd om te jammen, dus breng jullie instrumenten maar mee en smeer de kelen.
Boombal
25/05
CC Deurne
Frans Messingstraat 36
2000 Antwerpen
20:15 Dansinitiatie
21:30 Embrun
23:30 Solune Duo
Folkbal
25/05
8000 Brugge20:00 Tanara
21:30 Mandolinman
Bal XL
26/05
GC De Maalbeek
Hoornstraat 97
1040 Etterbeek
21:00 Naragonia
Naragonia brengt eigenzinnige balfolkmuziek met een verfijnde stevige energie. Niet alleen de danser, ook de luisteraar kan volop genieten . Naragonia ontstond spontaan in de zomer van 2003, op het Andanças Festival in Portugal. Al snel wordt Naragonia zeer populair binnen de folkwereld en krijgt met twee (door pers zeer warm onthaalde) cd's, respect in binnen- en buitenland. Naragonia speelt sinds 2003 intensief in België, Nederland, Frankrijk en Portugal. Ook in Ierland, Groot-Brittanië, Duitsland, Spanje, Italië speelde Naragonia reeds verschillende keren. Het repertoire van Naragonia bestaat uit melodieën van eigen makelij.


23:15 Solune
La Cabane
27/05
Maison Haute
Place A. Gilson 2
1170 Watermaal-Bosvoorde
18:45 Sous Le Pont
Boombal
02/06
De Centrale
Ham 72
9000 Gent
20:30 Dansinitiatie
21:45 Hot Griselda
00:00 Les Bottines Artistiques
Les Bottines Artistiques is een duo bestaande uit Pavel Souvandjiev (viool) en Guus Herremans (Chromatisch bisonore accordeon). Beide hebben ze een klassieke scholing achter de rug, Pavel aan het Lemmens (Leuven) en Guus aan het Heilig Graf (Turnhout). Ze spelen deze avond een spetterend bal voor u! Ook zorgen zij deze avond voor een verrassing!

Folkbal
03/06
Salle du Parvis
Avenue des Archiducs 68
1170 Watermaal-Bosvoorde
17:30 Duo Noordwest
Folkbal
09/06
De Markthallen
Markt 2
3540 Herk-de-Stad
20:00 Mandolinman
22:15 Les Yeux De Lilas
Folkbal met MandolinMan en Les Yeux de Lilas
Folkbal
09/06
Centre Culturel
rue du Peuple 3
7340 Colfontaine
20:30 Boutons
Korvenn Trio
Jam
13/06
2000 Antwerpen
Boombal intiem
23/06
GC Hingene
Edmond Vleminckxstraat 73
2880 Bornem
La Cabane
24/06
Maison Haute
Place A. Gilson 2
1170 Watermaal-Bosvoorde
18:45 La Tocamos
Boombal
26/06
De Centrale
Ham 72
9000 Gent
20:30 Dansinitiatie
21:45 Zigo
Zigo was born as a one concert duo project (bass-accordion) between Sophie Cavez and Pablo Golder during the summer of 2012. But they had so much fun that they decided to continue and to invite their two good friends and great musicians Florian De Schepper on guitar and Wout Van Liedekerke on percussion.


00:00 Jam
Dit is geen echte groep, maar een verzameling van losse muzikanten die in groep bekende nummertjes spelen om op te dansen.

Folkbal
27/07
8210 Zedelgem Ray Cooper
Marc Lang
Ialma
Folkbal
28/07
8210 Zedelgem Naragonia Quartet
Het Naragonia Quartet is meer dan enkel een instrumentale uitbreiding van het duo. Met een heel eigen repertoire en eigen klank garandeert het Naragonia Quartet u een avond prachtige muziek die zowel geschikt is voor een luisterconcert als voor een bal. Maarten Decombel (mandola en gitaar) en Luc Pilartz (viool) creëren in combinatie met Toon Van Mierlo en Pascale Rubens een heel eigenzinnig en swingend universum waar het fijn vertoeven is.


Faran Flad
Elanor
De folkgroep Elanor is ontstaan in het volksmuziekdorp Gooik, waar ook de wonderlijke bacteriën hangen, die zorgen voor de gisting van de Geuze. Accordeonist Bert Leemans (EmBRUN, Les Boîtes…) en doedelzakspeler Bart Praet, proefden geregeld het heerlijke brouwsel en haalden dan hun instrumenten boven. Bart schudde de ene melodie na de andere uit zijn instrumenten; Bert ving de melodieën gretig op en bewaarde ze stiekem tussen de lamellen van zijn accordeon. Later kwam draailierspeler Thomas Hoste (van o.a. Cecilia) erbij, en als trio werden ze gespot in obscure folkclubs als ’t Smiske in Asse en ’t Ey in Belsele. De kiem van Elanor was ontsproten! In Kuni Quintens (Purkwapa) vonden ze een geschikte DADGAD-gitarist , en na veel zoeken kwam bassist Jelle Van Cleemputte, (o.a. Les Bandits de Belleville) Elanor vervolledigen. Elanor heeft op minder dan twee jaar tijd een sterke live-reputatie opgebouwd; dat bewijzen ze met een prima mini-cd zonder titel.


Thalamus
Anxo Lorenzo
Variomatic
Welke muzikant ook in de drivers seat zit: Variomatic schakelt vloeiend van eigentijdse folk naar funky popmuziek. Of zoals u wil: van stevige rock richting intiemere blues. Onderweg herkent u ongetwijfeld een bekende tv-tune of een hit uit de oude doos. Kortom Variomatic is steengoede dansmuziek gebracht door Koen en Paul Garriau, Bert Leemans, Koen Dewaele, Dirk Verhegge en Stef Vanstraelen. Maar vergis u niet: terwijl u gezellig achterin zit, zijn deze muzikanten zo strak op elkaar ingespeeld dat u zich spontaan overgeeft aan hun natuurlijk drive.


Ashels
Folkbal
29/07
8210 Zedelgem Sirus
Donder In 't Hooi
Deze West-Vlaamse groep speelt sinds 1996 eigenzinnige Europese folk. Musiceren is als eb en vloed, nemen en geven, zoeken, ontdekken, groeien, openbloeien, steeds opnieuw, zoals de vier seizoenen. Deze muzikanten leven zich vooral uit in de verscheidenheid aan tal van instrumenten. Samen bespelen ze zo'n 18-tal instrumenten wat voor een unieke afwisselende sound zorgt. Sinds 2005 touren ze vooral rond met hun folkbalprogramma maar zijn vanaf 2009 eveneens te beluisteren met verschillende concertprogramma's.


De Temps Antan
Thalamus
Calum Stewart Trio
Kadril
Bal Experience
20/10
't Folk
Dikkebusstraat 234
8951 Dranouter