Overzicht

Workshop Herent 30/06/2018
Afgelast
Programma
UrenOnderwerpLesgevers
13:30 - 00:00Sessie 1Kris Seventants
Anita Iliaens
Katrien Van Craenenbroeck
Borghlevens Christel
Van Ransbeek Marieke
Louis Spagna
Debraekeleer Jos
Na deze sessie koffiepauze
15:30 - 00:00Sessie 2Kris Seventants
Anita Iliaens
Katrien Van Craenenbroeck
Borghlevens Christel
Van Ransbeek Marieke
Louis Spagna
Debraekeleer jos
Na deze sessie samenspel mogelijk voor iedereen vanaf 17 u 30
19u30 Concert Rue du Village
20u30 Bal Brabants Voksorkest en Rue du Village
Toegang: €35
Reservatie verplicht
Reservatieinfo@brabants-volksorkest.be
DANSSESSIES (*)
1. POLKA en Mazurka voor BEGINNERS door Kris Sevenants en Rik Boone – initiatie : aanleren van het dansen op de traditionele wijze –
2. MAZURKA FRISSE FOLK met een knipoog naar de POLKA door Anita Iliaens
SESSIE 1 (1,5 U) Kennis maken met de Mazurka (en de Polka) zoals die vandaag gedanst wordt op
folk bals in Vlaanderen en Europa. De basispassen, danshouding, enkele variaties.
SESSIE 2 (1,5 U) op ontdekkingstocht gaan langs de brede waaier vd hedendaagse folkmuziek in Europa, en samen zoeken hoe we hierop in de folkbals deze mazurka/polka kunnen dansen.
Het boeiende evenwicht tussen de basispas en de eigen interpretatie.
3. TRADITIONELE MAZURKA en POLKA door Katrien Van Craenenbroeck
Aanleren van technieken die je toelaten op een eenvoudige en prettige manier de verschillende figuren v mazurka, polka en wals bij het dansen tijdens een bal toe te passen.
voor zij die al wat danservaring hebben

INSTRUMENTENSESSIES l(*)
1. SAMENSPEL BRABANTS VOLKSORKEST MAZURKA EN POLKA.... voor blaasinstru- menten en accordeons met Christel Borghlevens: TLS van traditionele Mazurka’s en polka’s van bij ons en onze buren + evt aanleren varianten zoals VARSOVIENNE, REDOWA,,,,,,
2. POLKA TIME OP DOEDELZAK met MARIEKE VAN RANSBEECK DENEMARKEN MEETS
BELGIE : kennismaking met de wondere Deense polkawereld en deze ook linken met de polka’s die we hier kennen in België – aanleren zonder partituur - de toonaarden zullen varieren tussen D, G, A en C majeur/mineur – niet vergeten opnameapparaat en polka dot outfit
3. MAZURKA OP DIATONISCH ACCORDEON met LOUIS SPAGNA
AANLEREN MAZURKA EN POLKA OP DIATONISCH ACCORDEON
4.SAMENSPEL BRABANTS VOLKSORKEST MAZURKA /POLKA..VOOr strijkers en snaren
met JOS Debraekeleer TLS van traditionele Mazurka’s en Polka’s van bij ons en
onze buren + evt aanleren van de varianten zoals VARSOVIENNE, REDOWA,,,,,,

AANSLUITEND
17 u 30 GELEGENHEID TOT SAMENSPEL VOOR ALLE DEELNEMERS ALLE SESSIES

19u30 CONCERT MET RUE DU VILLAGE

20 u 30 GROOT VOLKSBAL
met HET BRABANTS VOLKSORKEST + RUE DU VILLAGE

inschrijven of info
€ 35 storten op BE64 0011 6563 4852 van Het Brabants Volksorkest en mail sturen met keuze sessie en wensen ivm soep en broodjes s’ avonds aan democratische prijzen

http://www.brabants-volksorkest.be
Locatie Folk organisatie
CC De Wildeman
Brabants Volksorkest
Schoolstraat 15
3020 Herent
http://www.brabants-volksorkest.be
info@brabants-volksorkest.be
Het Brabants Volksorkest: bijna 40 jaar een hart voor de volksmuziek uit eigen streek (en uit den vreemde), of noem je het liever 'folk'? Waarom zelfs niet 'wereldmuziek'? Ook de Brabantse muziek hoort daarbij! Traditioneel, ja! Maar met 'wortels'!

En gekoesterd als een schat! Maar daarom niet vies van de nieuwe strekkingen, integendeel: appreciatie voor de nieuwe wegen van de jongere generaties folkorkestenâ?¦
De lesgevers
Kris Seventants
Anita Iliaens
Websitehttp://frissefolk.be/contact/Anita.htm
BeschrijvingAnita Iliaens is met volksdansen gestart toen ze 14 jaar was. In Sjalom uit Aarschot werden dansen uit heel Europa gedanst, met de nadruk op het dansplezier. Er werd wel gezocht naar de juiste stijl uit elke regio.

Tijdens haar studies heeft Anita een paar jaar de dansleiding overgenomen in haar groep, en daarna heeft ze een zijstapje gewaagd in het Vlaamse volksdans circuit. Eén jaar heeft ze gedanst bij Pallieter uit Lier, en heeft ze mee opgetreden op het dansfestival van Le Puy in Frankrijk. Het dansen in een folkloregroep met optredens en kledij lag haar minder, dus keerde ze snel terug naar de Europese dans.

Huwelijk, verhuis naar Oost-Vlaanderen en kinderen zorgden voor een time-out in de danscarrière van Anita. Maar in 1995 is ze er terug mee gestart, in Sint Paulus uit Aalst, alweer een groep met een internationaal volksdansrepertoire. Na een jaar of tien evolueert de groep sterk richting modernere Israëlische dans, wat ten koste gaat van dansen uit andere regio's. Dit ligt minder in haar lijn, en ze verliest haar interesse.

Ze start met muzieklessen aan de muziekschool, en leert een instrument bespelen, eerst blokfluit, daarna doedelzak. Ze herontdekt het plezier van traditionele muziek, en als aan de muziekschool ook folkdansen worden georganiseerd, begint ze weer te dansen. Ze voelt dat ze meer in haar mars heeft, en begint te zoeken op internet.

Ze doet eerst een paar lessenreeksen bij Boombal en volgt vanaf 2008 naar de lessen niveau 4 bij Frisse Folk in Brussel. Ze leert er nieuwe aspecten kennen van het dansen, die in het volksdansmilieu niet aan bod kwamen. Niet meer het aantal dansen neemt toe, maar wel de variaties, er wordt gewerkt rond improvisatie en dansstijl, en het plezier kennen van communicatie via dans staat centraal. Dat alles smaakt naar meer!

Anita is opnieuw gebeten, en volgt naast danslessen ook stages. Ze ontdenkt de betere bals en dansfestivals. Daarnaast herontdekt ze ook het plezier van het lesgeven, en ze begint in september 2011 danslessen te geven voor Frisse Folk, eerst in in Herk-de-Stad, daarna in Gent.
Katrien Van Craenenbroeck
Borghlevens Christel
Van Ransbeek Marieke
Louis Spagna
Debraekeleer Jos
Debraekeleer jos